En marxa l’audiovisual “La Muntanya en blau”

L’abril de 1238, quan Jaume I començà l’assetjament de València, l’emir Zayyan envià una ambaixada marítima a l’emir de Tunísia, Abu Zakariyya Yahya, per descriure-li la dramàtica situació que vivia la medina de València i demanar-li ajuda. Al front d’aquella ambaixada valenciana marxà el visir Ibn al-Abbar, literat i historiador de renom nascut a València. Ibn al-Abbar recità a l’emir tunisià un poema propi titulat “Salveu al-Àndalus”, una composició poètica estròfica bàsica, monorima, anomenada cassida, que degué commoure l’emir tunisià si considerem que unes setmanes després Abu Zakariyya enviava 12 galeres i 6 atzaures per socórrer la ciutat de València.

Veniu cap a València amb els vostres genets!

Allà, les nostres gents han caigut en desgràcia.
A les mesquites, ara esglésies, la crida a l’oració
s’ha fet vol de campanes. Quanta pèrdua!
¿Com reviure el passat? Només són que ruïnes
les escoles aquelles on tothom recitava l’Alcorà!
El jardí que amb deliri encantava els nostres ulls,
les arbredes verdejants, ja s’han secat i endurit.
Els paratges dels voltants ja no existixen, aquells
que el vianant convidaven a romandre o passejar.
Un infidel ha vingut a esborrar tanta bellesa;
designat pel destí per a dur-li perdició,
desfer-la vol a trossos, i ni dorm ni reposa.
Veniu, veniu cap a València amb els vostres genets!

 

(fragment de la cassida de Ibn al-Abbar, adaptada al català per Josep Piera)

El passat dimecres 26 de febrer ens reunírem en un estudi de Benidorm per gravar un fragment d’esta famosíssima cassida a quatre veus: dos masculines i dos femenines, en valencià i en àrab. La intenció era una: realitzar un muntatge audiovisual perquè els espectadors dels recitals poètics musicats que oferim als Ajuntaments des de la Coordinadora Cultural de l’Any al-Azraq coneguen de primera mà com sonava aquella composició poètica en la llengua original, amb la seua rima original, perduda després de la seua traducció.

Els encarregats de donar veu al poema d’Ibn al-Abbar foren els rapsodes Sílvia Tàpia, Alicia Rojo, Joan Femenia i Hany el Erian al Bassal, coordinats per l’escriptor Just Sellés. Ara caldrà acompanyar les veus amb la música del luthier Jota Martínez i les imatges i el muntatge final de Just Sellés.

No es perdeu els nostres recitals poètics musicats ni cap altra activitat promoguda en la commemoració del 750 aniversari de la mort del visir al-Azraq, de segur que vos agradaran.