Adhesions

El nostre propòsit és enllestir i coordinar una agenda cultural per commemorar l’efemèride dels 750 anys de la mort del visir al-Azraq, personatge històric de capital importància en l’imaginari col·lectiu de les nostres comarques.

És la nostra intenció que les activitats es realitzen preferentment als pobles de les comarques de l’Alcoià, el Comtat, la Marina Baixa i la Marina Alta, territoris relacionats amb els fets històrics protagonitzats pel visir al-Azraq, i que són l’àmbit d’actuació de les nostres associacions. Les associacions culturals interessades a col·laborar en la difusió o participació de les activitats programades a la nostra agenda poden adherir-se a la Coordinadora Cultural de l’Any al-Azraq mitjançant el següent botó.

Vos animem a donar un cop d’ull a les activitats que ja tenim preparades, adherir-se i participar de l’Any al-Azraq des de les vostres associacions i que animeu a adherir-se i participar també als vostres Ajuntaments.

Conferències
Excursions
Poesia
Teatre
Música

Un cicle de 12 conferències de caire històric sobre els fets que el visir al-Azraq i el rei Jaume I protagonitzaren a mitjan del segle XIII, així com altres qüestions relacionades amb aquella època. És la nostra intenció que les conferències es realitzen als pobles que ens oferisquen la seua col·laboració.

  • Al-Azraq. Entre el mite i la història. Just I. Sellés (escriptor)
  • Els castells andalusins a les nostres comarques. Dr. José Luis Menéndez Fueyo (MARQ)
  • El pacte del Pouet. Agustí Galiana (investigador)
  • La toponímia al segle XIII en la Marina Alta. Josep Andrés Torres (investigador)
  • Les dones al segle XIII. Poetesses. Dra. Irene Ballester (UV)
  • Les monedes i l’economia al segle XIII. Dr. Miquel Sánchez Signes (Museu Arq. de Llíria)
  • El castell de Bairén i la conquesta de la Safor i la Marina. Dr. Joan Negre (Museu Arq. Gandia)
  • Els poetes andalusins valencians. Didac Llinares (filòleg àrab)
  • La música andalusina i cristiana del temps d’al-Azraq. Jota Martínez (luthier i musicòleg)
  • El llegat andalusí en l’actualitat. Josep Ahuir (arqueòleg) i Sílvia Tàpia (investigadora)
  • El fet de Rugat: quan el visir al-Azraq emboscà el rei Jaume. Just I. Sellés (escriptor)
  • Els Banû Sîd Bûnuh d’Atzeneta (Vall de Guadalest): una família de místics sufís. Dr. Francisco Franco (UA)

Un cicle de 12 excursions temàtiques i visites guiades a castells i altres indrets d’importància històrica en les revoltes protagonitzades pel visir al-Azraq, realitzades de la mà de guies oficials i eventualment acompanyats d’historiadors, arqueòlegs i altres investigadors.

  • Penya Foradada des d’Alcalà de la Jovada: els captius de la batalla d’Alcoi.
  • Cim de Benicadell des de la caseta dels guardes: la batalla pel castell de Benicadell.
  • Castell d’al-Qal’à des de Benissili: l’alberg major d’al-Azraq.
  • Castell de Gallinera des de Benirrama: el desterrament d’al-Azraq.
  • Castell de Perputxent des de l’Orxa: el Pacte del Pouet.
  • Castell de Rugat des d’Aielo: el fet Rugat, l’intent de magnicidi de Jaume I.
  • Castell d’Ambra des de Pego: la revolta d’al-Azraq.
  • Talaia d’Almaraién des del port de Salem: Benicadell, frontera de foc.
  • Barranc de la Canal: la mort d’al-Azraq en la batalla d’Alcoi.
  • Ruta urbana per Alcalà de la Jovada: al-Azraq, entre la història i el mite.
  • Ruta urbana per Planes: la traïció al visir al-Azraq.
  • Ruta urbana per l’Alcoi medieval: l’origen de les festes de Moros i Cristians.

Les diferents excursions seran organitzades per una empresa externa (Caragol Tours, d’Alcoi), qui s’encarregarà del cobrament, el guiatge i de gestionar el segur dels participants. Si hi haguera més demanda de participació que oferta d’excursions, es podrien repetir les visites guiades que major interés hagen suscitat.

Un cicle de 12 recitals poètics musicats que versaran sobre diferents temàtiques i autors medievals, especialment sobre poetes de la nostra terra, encara que també sobre altres poetes andalusins, orientals i cristians representatius del segle XIII i anteriors. És la nostra intenció que els recitals es realitzen als pobles que ens oferisquen la seua col·laboració.

La poesia i la música tindran un gran protagonisme en l’any al-Azraq. Durant el 2026 se celebraran un mínim de 12 recitals poètics musicats pertot arreu de la nostra geografia. Estos recitals constaran d’un preàmbul i un epíleg musical a càrrec de l’experimentat luthier i musicòleg Jota Martínez, que introduirà, rematarà i acompanyarà l’espectacle poètic amb els acords de composicions i instruments medievals. Hem preparat un recital poètic d’altura amb les veus suggeridores dels rapsodes Sílvia Tàpia i Joan Femenia, que ens portaran de la mà per l’univers poètic andalusí, oriental i feudal, amb un repertori de temàtica selecta i variada que fluirà, harmoniosament, al so de la música de Jota Martínez. Poesia i música maridada en un espectacle audiovisual d’una hora de duració, on el sentiment d’estima a la terra estarà present, també, a través de la projecció dels paisatges més inspiradors de la nostra terra i d’alguna sorpresa que tenim reservada. La poesia en temps del visir al-Azraq: segurament, l’activitat més emotiva i evocadora de totes les que oferim.

Si hi haguera més demanda de participació que oferta d’espectacles, se’n podrien programar més, de manera que cap poble es quedara sense gaudir d’esta interessantíssima proposta cultural.

El teatre també tindrà cabuda en la nostra programació cultural, concretament l’obra teatral “El pacte del Pouet”, de l’escriptor beniarresí Just I. Sellés. L’obra recrea el context històric que propicià l’acord que el visir al-Azraq i l’infant Alfons d’Aragó, primogènit de Jaume I, signaren el 15 d’abril de 1245 per a pactar la rendició progressiva dels huit castells que governava el visir en el moment de la firma. Un fet capital de la nostra història que molts valencians desconeixen i que, amb la representació d’esta obra, es pretén apropar al públic.

Atesa la complexitat que comporta la producció d’una obra de teatre, hem delegat eixa responsabilitat en la companyia Farfullit Teatre que dirigix Cèsar Monzonís, qui s’encarregarà de produir-la i d’adaptar-la per a representar-la en un teatre o en un escenari exterior. És la nostra intenció que l’obra es represente almenys quatre voltes al llarg de 2026, una per cada comarca, encara que si hi haguera interés, se’n podrien programar més. És també la nostra intenció que, després de 2026, esta obra es represente cada any durant la setmana central del mes d’abril, i que la funció tinga lloc en un poble diferent de la nostra geografia, de manera itinerant.

Si voleu saber més sobre Farfullit Teatre, podeu consultar la seua pàgina web.

Un cicle de concerts de música medieval i andalusina, amb diferents formats i propostes.

Considerem que els concerts són un complement excel·lent per a la resta de les activitats que s’oferixen per a commemorar l’efemèride dels 750 anys de la mort del visir al-Azraq. Desitgem realitzar almenys un concert cada trimestre de l’any (un total de 4), però si hi haguera interés per part dels Ajuntaments, se’n podrien programar més per fer visibles diferents propostes musicals de diferents especialistes en les músiques del segle XIII.

La nostra intenció és oferir programes de concert personalitzats per a l’ocasió, històricament documentats perquè l’experiència del públic siga immersiva en les músiques coetànies al visir al-Azraq. De la mà del lutier, musicòleg i músic Jota Martínez i de la seua ensemble acompanyant, podrem escoltar la música dels pobladors musulmans, però també la dels cristians i els jueus, i comprovar com s’entrellacen i es mesclen entre si; ritmes, acords, instruments i temàtiques molt similars que demostren que, encara que la convivència no va ser del tot pacífica entre els pobles, sí que hi va haver un important intercanvi cultural i social entre ells.

Per a oferir propostes musicals interessants, coherents, documentades i competitives, però també per ajudar els artistes de la terra, la intenció és programar propostes d’especialistes que visquen i desenvolupen la seua activitat en el territori diànic. Així mateix, es proposen formats diferents perquè es puguen adaptar a les necessitats dels diferents Ajuntaments, i que tant les poblacions grans com les més menudes puguen programar i gaudir estes activitats.

Podeu saber més sobre Jota Martínez en la seua pàgina web. Així mateix, podeu gaudir de la seua música i els seus concerts des del seu canal de YouTube.